субота, 4 березня 2023 р.

 

Просто про клітину




Для того, щоб зрозуміти та краще запам’ятати будову та функції складових клітини, проведемо аналогію клітини з державою, проведемо аналогію клітини з державою.

Аналізуючи будову клітини, цитологи (вчені, що її вивчають) виділяють три області, які розрізняються функціями – оболонку, ядро і цитоплазму.

Оболонка тваринних клітин представлена мембраною, над якою знаходиться тонкий глікокалікс.

Уявімо, що мембрана клітини – її державний кордон. Вона захищає клітину, здійснює транспорт речовин (експорт, імпорт). На кордонах є митниці з суворим пропускним режимом. Наша мембрана теж є вибірковопроникною, всередину, наприклад, можуть пройти необхідні для життєдіяльності клітини речовини.


     Ядро  центр керування – уряд клітини. В молекулах ДНК, що містяться в спеціальних структурах ядра (хромосомах), зашифрована інформація про весь організм. Ця інформація використовується для керування роботою клітини, а також вона може передаватися нащадкам при розмноженні. 

Повсякденну діяльність, забезпечення постійних потреб нашої клітини-держави виконує цитоплазма. Вона складається з в’язкої речовини гіалоплазми та органоїдів (органів клітини). Гіалоплазму можна порівняти з навколишнім середовищем: водою, повітрям, ґрунтами.

Органоїди (органели)

Більшість органел вкриті мембранами. Не містять мембран тільки рибосоми, центріолі клітинного центру та деякі інші структури. 

 

Ендоплазматична сітка (ЕПС). Це мережа канальців (доріг, транспортних магістралей) і порожнин (областей). В кожній області відбуваються свої хімічні процеси. Так, в гладенькій ЕПС (на поверхні мембран якої немає рибосом) проходять реакції обміну вуглеводів і ліпідів, а в гранулярній (з рибосомами) – реакції обміну білків. Так і в державі існує розподіл праці між областями.

Комплекс (аппарат) Гольджі – щось на зразок стопки мішечків. У них накопичуються (склади), дозрівають і транспортуються по клітині й назовні (транспорт) різні речовини, що утворилися в ЕПС. В комплексі Гольджі також утворюються лізосоми.                                                           

                                                                                            

Мітохондрії – двомембранні органели, які можна порівняти з електростанціями, в них відбувається розщеплення вуглеводів та утворення при цьому енергії, яка запасається в АТФ. (Грубка теж стає теплою, коли в ній щось спалюється!)                                                                    

Рибосоми – заводи по виробництву (синтезу) білка, необхідного для цитоплазми. Білок дуже потрібен не тільки для побудови структур, але і для того, щоб тримати баланс внутрішньоклітинного тиску в нормі.

Лізосоми – в тваринних клітинах це сміттєпереробні заводи. В них розщеплюються внутрішні та позаклітинні відходи, старі та несправні органели, патогенні мікроорганізми. 

Клітинний центр – структура тваринних клітин, що приймає участь у поділі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар