субота, 4 березня 2023 р.

 

Особливості будови рослинних клітин

Над мембраною знаходиться особлива структура – клітинна стінка з целюлози. Вона надає форми, міцності, забезпечує додатковий захист від чужорідного, не дає клітині луснути при перенасиченні водою. 

Вакуоля з клітинним соком – одна з найбільших органел рослинної клітини. Виконує функції запасання води та різних речовин (склад і смітник). Вакуолі також здійснюють ферментативне розщеплення речовин (дуже схожа з лізосомами тваринних клітин функція). В молодих клітинах вакуолей може бути декілька, вони невеличкі за розміром. Згодом вакуолі збільшуються та зливаються в одну велику. Ядро клітини при цьому зміщується вбік, ближче до оболонки.

Наявність пластид. Це теж двомембранні органели. Поділяються на зелені хлоропласти (забезпечують фотосинтез), оранжеві й жовті хромопласти (забарвлення квіток, плодів), безбарвні лейкопласти (запасання речовин).




       За типом живлення рослинні клітини є автотрофами, вони здатні в процесі фотосинтезу самостійно створювати органічні речовини з неорганічних для власних потреб. 

Тваринні ж клітини харчуються гетеротрофно – за рахунок готових органічних речовин.

Немає коментарів:

Дописати коментар